Fietsen over de ‘andere’ Veluwe

Fietsen over de ‘andere’ Veluwe

De Veluwe is van heide, stuifzand, wilde zwijnen, herten, witte huurfietsen en dat ene machtige museum. Dat weten we allemaal. Maar waarom zie ik daar dan een lang weekend helemaal niets van? Terwijl we toch echt binnen de grenzen van deze landstreek fietsen. Heel simpel: omdat de Veluwe veel veelzijdiger is dan dat ik dacht.

‘Fietsen langs drie Hanzesteden

Die andere Veluwe toont zich zonder omhaal in volle glorie, als we vanuit Zwolle naar Hattem fietsen. Langs een brede IJssel, die deze landstreek aan de Oostkant begrenst. We sturen langs grazige uiterwaarden en weilanden. Met daarin geen bronstige, burlende edelherten, maar kauwende koeien met een blik in de ogen alsof ze net uit de yogales komen. In Hanzestad Hattem pakken we de lunch in het Bakkerijmuseum. Die is zo Hollands als hun krentenwegge en Delfsblauwe servies.

Stadsgids Bertus trakteert ons op de mooiste straatjes en het Voermanmuseum. Met werk van onder andere Verkade-illustrator Jan Voerman en verstilde landschappen waar we even later doorheen fietsen. Op naar Harderwijk. Door dichte bossen, die minder ruig lijken dan ons Nationale Park. Mooi is dat ze hier telkens van samenstelling veranderen, en dus ook qua sfeer. Verder geen stuwwallen vandaag; de bovenbenen hebben een makkie.

Harderwijk is de tweede Hanzestad die we aandoen. Sterke troef is hun stadsstrand. Toch pakken we eerst het historisch centrum, hun Hortuspark en het Stadsmuseum. De laatste onder andere voor hun maquette van het Belgenkamp, die de geschiedenis vertelt van dertienduizend Belgische militairen die in Harderwijk geïnterneerd waren. ’s Avonds gaat restaurant Basiliek helemaal los op streekproducten. En vis natuurlijk. Sommelieuse Janine (24) laat met haar keuze de smaken nog eens extra hard knetteren.

Een nieuwe dag, en een Veluwe die zich opnieuw van een andere kant laat zien. De weilanden en boerderijen zijn weer helemaal terug en er meldt zich een nieuw fenomeen: het randmeer. Ofte wel het ‘plasje water’ dat overbleef, nadat de Flevopolder een flink stuk IJsselmeer inpikte.

We kiezen de paden zo, dat we vaak rakelings langs het Veluwemeer fietsen. De prachtroute eindigt in het oude centrum van Elburg met haar kenmerkende mozaïektrottoirs. Deze derde Hanzestad is van vis en vissers. Of beter: was. Stadgids Henk weet nog hoe zijn stadje van de ene op de andere dag veranderde van een vitaal vissersdorp in een braaf binnenhaventje. Net als zijn vader waren alle vissers van de ene op de andere dag brodeloos. Gelukkig wordt nu op de werf met man en macht de geschiedenis opgelapt en geconserveerd.

Bij palingroker Jan Aart van Triest, brandt de schoorsteen nog net zoals in 1892. Bij hem ervaren we hoe ruim een eeuw ambacht smaakt. ’s Avonds eten we wederom heerlijk Harderwijks, bij toptent Ratatouille. De zoveelste ontdekking in deze streek. Kortom, die andere Veluwe is een aanrader.

 

INFO

visitveluwe.nl, hanzesteden.info, hetbestevandeveluwe.nl

DOEN

Bakkerijmuseum.nl, voermanmuseumhattem.nl, stadsmuseum-harderwijk.nl. Veluwemeerboten: bb-bootverhuur.nl. Bottermuseum: botterselburg.nl

SLAPEN

Centraal: dehoevevannunspeet.nl (boek vooraf de sauna). Met een buitenbad en Finse sauna: Hotel de Beyaerd, apollohotelsresorts.com.

ETEN en DRINKEN

Heel Hollands: bakkerijmuseum.nl. In het groen: hortustuin.nl. Landelijk: thenovice.nl. Streekproducten en vis met de mooiste wijnen: restaurantbasiliek.nl en rttll.nl in Harderwijk. Heerlijk vettig visfeest: depalingrokerij.nl

 

 

 

 

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland