Fietsend Dwars door het Dinkeldal

Fietsend Dwars door het Dinkeldal

Een tocht door Twente, met de rivier de Dinkel als leidraad. We maken kennis met boeren die het geluk vonden in kleinschalig ondernemen. We ontdekken een kasteel en een museum die in hun eentje de reis waard zijn en we fietsen door een van de mooiste stukjes van Nederland.

‘Landschap met een ziel

“Vroeger zeiden buitenstaanders vaak smalend, dat het hier met kranten was dichtgeplakt, zo saai zou het hier zijn. Nou, dat ze ons ooit achterlijk vonden, daar ben ik nu ontzettend blij mee. Want daardoor is het hier zo oorspronkelijk gebleven. In Twente zit er gewoon nog ziel in het landschap.“ Hier spreekt Harrie Boomkamp van Erve Elferman, een boerderij in het dal van de Dinkel. Ruim 25 jaar geleden verruilde Harrie zijn bedrijf in sneltransport voor een onderneming in slow food en ging Limousin runderen fokken. Samen met zijn vrouw Suze. “Kijk eens, wat een prachtdieren. De moedermelk staat bol van kruiden als veldzuring, paardenbloem en pijpjesgras, die hier van oudsher groeien. Dat proef je meteen.” Als bewijs trakteert Harrie ons op zijn zoozies (=saucijsjes).

Harrie Boomkamp van Erve Elferman is trots op het vlees van zijn Limousin runderen.

We zijn gestart bij Natura Docet Wonderryck Twente in Denekamp anno 1913, het eerste natuurhistorisch museum van Nederland. We krijgen een preview van de flora en fauna die Twente kenmerken, op een eigentijdse manier: vanaf de waterkant door de ogen van een kikker of hemelhoog door die van een torenvalk. Op de bovenverdieping gaat het er vertrouwd ouderwets aan toe: daar zijn we 100 jaar terug tussen ouderwetse vitrines vol insecten, vogels en fossielen. Er is zelfs een versteende zeeschildpad die hier, miljoenen jaren geleden, rondscharrelde.

Dwars door het Dinkeldal in Twente.

 

De poort van Huis Singraven wordt op afstand bediend.

Iets minder oud is Huis Singraven uit 1415. Een havezate, spectaculair gelegen, in een haarspeldbocht van de Dinkel. Minstens zo spectaculair is onze entree: als we aanbellen, wijkt het gietijzeren hekwerk en mogen we de statige oprijlaan opfietsen. Onze stalen paarden gaan nog net niet hinniken van opwinding. Beheerder Daan leidt ons rond door zalen bomvol antiek. We krijgen van hem ook de meest kostbare blooper van de collectie te zien: een porseleinen schaal met de leeuw van Friesland erop, maar dan met spleetogen die verraden waar het ooit gemaakt is. Recht van retour lag in de 18e eeuw kennelijk wat complexer.

Ga zeker op zoek naar de porseleinen schaal met de leeuw van Friesland. Met spleetogen.

Dan is het coulisselandschap rondom Tilligte aan de beurt. Omdat veel boeren in deze streek niet eindeloos hun bedrijf wilden uitbouwen, zochten zij kleinschalige alternatieven. Zoals Andra die waterbuffels houdt  en met haar mozzarella de keukens van de beste restaurants verovert. “Buffels zijn zo leuk. Ze kijken extra stoer uit hun ogen, en zijn tegelijkertijd veel aanhankelijker dan koeien.” aldus buffelboerin Andra.

Buffelboerin Andra.

Drie weilanden verderop wonen Marga en Johnny. In hun schuur waar ooit 80.000 kuikens krioelden, telen ze nu paddo’s. Verantwoorde, niet-hallucinerende Shiitake-paddenstoelen, bedoeld voor de schappen van de Appie. “Alles is zo biologisch als maar kan, een ideale vleesvervanger en bloeddrukverlagend.” Met verse mozzarella en shiitake-tapenade uit hun boerenzelfbedieningswinkels fietsen we verder.

Extra ,mooi zijn de onverharde wegen.

Door naar Ootmarsum, een stadje, dat voorspoedige tijden beleefde rond de Middeleeuwen. De industrialisatie ging echter aan hun poorten voorbij, waardoor de stad in armoede geraakte met als grote meevaller, dat het historisch centrum origineel bleef. Anno 2015 concentreert hier zich de kunst, zoals de affichekunst van Ton Schulten en de glaskunst van Annemiek Punt. Innemende meesterwerken van Bernard de Hoog, Moerenhout en Schelfhout ontdekken we in het Huis voor de Kunst. Gepresenteerd in een huiselijke sfeer waardoor ze nog toegankelijker worden.

Op weg naar De Lutte krijgen we misschien wel het mooiste stukje Overijssel voor de kiezen: helemaal alleen fietsen we door zachtglooiend landschap, dat de gletsjers lang geleden bij elkaar bulldozerden. Over smalle fietspaden langs frisgroene zomertarwe. De rijen bomen en de boerderijen met rode dakpannen maken het plaatje compleet. Om terug te komen op de woorden van Limousin-Harrie: het is inderdaad een mazzel dat het hier zo lang met krantenpapier zat dichtgeplakt.

DOEN www.buffalofarmtwente.nl, www.shiitake.nl, www.huisvoordekunst.com/ootmarsum, wonderryck.nl en www.singraven.nl.

ETEN en DRINKEN Het Dinkeldal proeven bij o.a. www.boergondisch.nl, www.watermolen-singraven.nl, www.bloemenbeek.nl en www.rienschulten.nl.

SLAPEN bij www.foxlodges.nl, www.hoteldeschout.nl of B&B Lomans Stie in Ootmarsum

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland