Fietsen langs de Thüringer Städtekette

Fietsen langs de Thüringer Städtekette

In Thüringen, in Midden-Duitsland, schreef Goethe zijn meesterwerken en zette Bach letterlijk de toon. De natuur krijgt hier alle ruimte en je struikelt over de kastelen. En niet toevallig: de Thüringer Rostbratwurst smaakt er op z’n best. Volg de Städtekette-route (225 km) dwars door de deelstaat Thüringen en ontdek bovendien de mooiste steden van Duitsland.

‘Een snoer van steden

Altenburg, Gera, Jena, Weimar, Erfurt, Gotha en Eisenach. Het zijn deze zeven steden die door een fietsroute tot een halssnoer aaneengeregen worden. Oftewel ‘de Städtekette’, dat zoveel betekent als: ‘de Stedenketting.’ Het aantrekkelijke van deze route is dat je voornamelijk over goed onderhouden, vrijliggende fietspaden, bospaden en boerenlandweggetjes fietst. De bewegwijzering is zo duidelijk als bij ons op Schiphol, en van de gratis routekaart krijg je acuut fietslust.

Wat de Städtekette-route extra aantrekkelijk maakt, is de zogenoemde ‘Travelbutler’. Mario Hirt en zijn medewerkers nemen alle praktische zorgen voor hun rekening. Zij verhuren (elektrische) fietsen, regelen desgewenst de hotels en het bagagevervoer. Tot en met een shuttlebus om weer bij het beginpunt te komen. Er is ook een spoorlijn die de route vrijwel op de voet volgt, waardoor je als fietser nog meer bewegingsvrijheid hebt. Overal kun je op de trein springen. Met een Thüringen-ticket mogen de fietsen zelfs gratis mee. Op de bonnefooi de route rijden kan ook prima. Zelfs in het hoogseizoen zijn er voldoende, betaalbare overnachtingsadressen.

Wat valt er te zien en te beleven? Het middeleeuwse Altenburg is liefde op het eerste gezicht. Met dank aan de DDR-tijd – toen men liever geld investeerde in spionage en muren bouwen dan in cultureel erfgoed – kraken de historische gebouwen van het achterstallig onderhoud. De broosheid accentueert de toewijding en het vakmanschap waarmee ze ooit gemaakt zijn. Echter – de romantiek van het verval ten spijt – moet er wel snel worden ingegrepen, anders is de schade straks onherstelbaar.

Het Lindenau museum is een aanrader. Vooral om haar collectie van 300 antieke, klassieke beelden. Van o.a. de Grieken en de Romeinen . Sommige zijn maar liefst 5000 jaar oud en enkele beelden zijn zelfs gemaakt door Michelangelo. Tenminste, dat lijkt zo. Want in werkelijkheid zijn het replica’s van gips. Dat zit zo: kunstverzamelaar Bernhard von Lindenau heeft deze laten maken en tentoongesteld. Op die manier konden de inwoners van Altenburg, en dan met name de jeugd, kennis maken met als het ware de Top 100 van de mooiste standbeelden die er in de wereld gemaakt zijn.

Het Skaat-speelkaartenmuseum, direct naast het Lindenau museum, is net zo goed een bezoek waard. Skaat is een kaartspel dat in 1820 in Altenburg werd bedacht en snel populair werd. Zelfs in Nederland zou dit ooit gespeeld zijn. In 1886 was er zelfs een Skatcongres in Altenburg, waar 1000 Skaat-spelers op afkwamen. Het museum bezit honderden verschillende collecties van Skaat-kaarten. Op een deel ervan zijn de afbeeldingen met de hand getekend. Helaas zijn de meest kostbare edities na de Tweede Wereldoorlog door de Russen meegenomen als buit.

Fietsend voorbij de eeuwenoude bierstad Gera toont het Thüringer landschap zich van haar beste kant: glooiend, groen en gevarieerd. Jena is de meest moderne stad in de ketting. Door de optische industrie (Carl Zeiss) domineren nieuwerwetse fabrieken en flatgebouwen. Dat is goed te zien wanneer je op 140 meter hoogte op de Jentower staat. Een andere attractie die de moeite is, is het Zeiss-Planetarium. Na een tamelijk slaapverwekkende uitleg over het sterrenstelsel wordt er een 3D-film vertoond over een aantal vluchten door het heelal. Van de hond Laika die een reis maakt per Spoetnik II en de eerste landing op de maan met de Apollo 8. Echt fantastisch.

Weimar is de stad van Goethe en het Bauhaus. Goethe-adepten kunnen zich uitleven in het Goethe-museum, dat in een voormalig woonhuis van deze schrijver/filosoof/alleskunner is gevestigd. Ook Schiller heeft in Weimar gewoond en ook hij heeft nu een eigen museum. In het Bauhaus-museum en in de Bauhaus Universiteit zijn prachtige (gerestaureerde) voorwerpen, decoraties en ontwerpen te zien.

Hun wereldberoemde Anna Amalia Bibliotheek, is na een verwoestende brand, met overgave gerestaureerd. Het enige wat ze niet konden herstellen is de geur. Vroeger rook het naar muffe, oude boeken, nu ruikt het vooral fris.

Even buiten de stad, op de Ettersberg, staat het monument Buchenwald.

Na een ontspannende etappe, meldt Erfurt zich aan horizon. Hun Krämerbrücke is een toeristische hot spot; je kunt over de hoofden lopen. Wil je in alle rust en uit de hoogte van de stad genieten, dan is het fort op de Petersberg de Geheimtipp.

Ook de schoonheid van Gotha toont zich uitermate kwetsbaar, je durft er amper te ademen. Het Friedenstein-kasteel viert de barok zo baldadig, dat het je duizelt voor je ogen. Haar antieke Ekhof theater is een must see. Op weg naar Eisenach kun je nog één keer genieten van de rust en de ruimte in dit betrekkelijk onontdekte stuk Duitsland. Zonder dat je telkens in de remmen moet voor het stoplicht, of dat je over een drukke weg moet klunen. In Eisenach gaat het klein verzet erop, om hijgend bij kasteel Wartburg uit te komen. Voor het uitzicht, de Sängersaal en de Elisabeth Kemenate. En het houten hok waar Luther in zeven maanden tijd, de bijbel in Vroeg-nieuwhoogduits vertaalde. Hiermee legde hij de basis voor die prachtige Duitse taal, waarvan de grammaticaregels ons Nederlanders tot op de dag van vandaag hoofdbrekens bezorgen. Gelukkig hoef je je daar tijdens een fietsvakantie geen zorgen over te maken. Viel Spaß.

 


DOEN

Museum met collectie gipsen beelden:  www.lindenau-museum.de. Expositie Skaat-speelkaarten: www.residenzschloss-altenburg.de. Reis door het heelal: planetarium-jena.de. Barokkasteel: stiftungfriedenstein.de. Bauhaus: www.uni-weimar.de. Hemels in Jena: jentower.de. Stasi-gevangenis: stiftung-ettersberg.de

SLAPEN 

Slapen in stijl: Eisenach: steigenberger.com. Allervriendelijkst:  Altenburg: hotelpension-treppengasse.de

ETEN en DRINKEN

Smullen: koriat.de. Ambachtelijk: miezefeinekost.de. Superschnitzel: weisserschwan.de. Best bier: koestritzer.de.

INFO 

www.vakantie-thuringen.nl of www.thueringer-staedtekette.de en thueringen-entdecken.de. Travelbutler: radfahren-in-thueringen.info Treinen: bahn.de

 

Beeld: Geert Heijink