Langs de Ahr op de fiets

Langs de Ahr op de fiets

Het Ahrtal is een bestemming in de categorie ‘Duitsland lekker dichtbij’. Vanaf Utrecht gemeten ligt dit Duitse dal op drie uur rijden met de auto en vier met de trein. Het Ahrtal is gemaakt voor wie van Duitse dorpjes, sterk wisselend landschap en fietsen houdt. Én van mooie wijnen.

‘Daar is de Ahr

Vier dagen voor vertrek wordt er bar slecht weer voorspeld. De lange fietsbroek, windstopper en wat extra ‘laagjes’ moeten mee in de fietstas. Echter, zodra we afreizen richting het Ahrtal, even onder Bonn, kantelt de weersverwachting. Het is áltijd fietsweer, maar als ook de meteorologen de zon achter de wolken zien schijnen, dan is dat extra fijn.

 

We hebben nog geen 100 meter gefietst langs de Ahr, of de meest voor de hand liggende grap is al gemaakt: Waar is de Ahr? Daar is de Ahr! Gehaast stroomt het riviertje vlak langs de middeleeuwse stadsmuur van Bad Neuenahr-Ahrweiler. Vanaf dit stadje met smalle straatjes vol feeërieke vakwerkhuizen, heeft de rivier nog zo’n 10 kilometer te gaan voordat het zijn water afstaat aan de machtige Rijn. Wij zijn vooral benieuwd naar het stuk stroomopwaarts, dat we verkennen via de Ahrradweg. Een fietsroute die de Ahr van begin tot eind volgt en die er vrijwel altijd bovenop zit.

Fietsen langs een rivier is al gauw goed, maar dit keer rinkelt het bonuspunten. Ze kronkelt namelijk door het Rijnlandse Leisteengebergte, dat 500 meter hoger ligt. Wij koersen dwars door de bergen, dus een spannende omgeving is gegarandeerd, terwijl we zelf nooit hoeven te klimmen. Ander pluspunt zijn de vruchtbare hellingen, die de mooiste wijntjes opleveren. Hoe dat zit, vertelt wijnführer Wolfgang. “De zonnewarmte blijft relatief lang in ons smalle dal hangen. Daarom bottelen wij, anders dan in de rest van Duitsland, verrassend veel rode wijnen. Hoogwaardige wijnen, omdat we de druiven met de hand oogsten en alleen de beste druiven het wijnvat halen.”

       Anke Bielig verzorgt rondleidingen bij de expositie ‘Jacht und Macht’, in Jachtslot Schorfheide.

 

Kenmerkend voor dit wijngebied is de terrassenbouw. De muurtjes van leisteen, die voorkomen dat de wijnpercelen van de berg kieperen, geven het landschap extra karakter en zetten, wat ons betreft, het Ahrtal definitief op voorsprong.

We slingeren langs Duitse wijnstadjes Dernau, Mayschoß, Altenah en Altenburg. De route is zo mooi als dat de fietspaden goed verzorgd zijn. Voordat we er erg in hebben, bereiken we het terras van Hause Schäffer in Schuld. Mét uitzicht op de Ahr, die sowieso geen drie tellen uit het zicht is geweest. Voor de terugweg pakken we een stuk van Karl-Kaufmann Weg. Een wandelaarsklassieker, die ook door fietsers prima te doen is. Wel moeten we 300 hoogtemeters weghijgen in amper drie kilometer. Die snuiten we zoals altijd op het credo van Jan Janssen: ‘Boven kom je altijd’. Een stoer bos voor onszelf is de beloning.

Weer terug in het dal ‘stoßen wir an’ met Matthias Baltes van wijncoöperatie Mayschoß-Althenahr. We doen een wijnproeverij in een oeroude wijnkelder. Omdat onze wijn in een spitoon (sjiek voor: spuugbak) eindigt, stoppen we enkele spiritueuze souvenirs in onze zijtassen. En niet zo maar eentje: een Blanc de Noir, een witte wijn uit blauwe druiven gemaakt. Onderscheid maken, dat kunnen ze zeker in het Ahrtal.

 

 

 

 

 

INFO

www.ahr-rotweinwanderweg.de en www.germany.travel

DOEN

Atoombunker Duitse regering: www.regbu.de

Wijnwandelingen: www.weinmanufakturwalporzheim.com, www.dagernova.de, www.wg-mayschoss.de

ETEN en SLAPEN

Dorinthotel www.dorint.com

Goed Duits: www.koertgens.de

Superlunch: www.dagernova.de

Feestelijk: www.eifelstubeahrweiler.de en www.hotel-ruland.de

Sjiekig: www.steinheuers.de

 

Beeld: Geert Heijink.