Brandenburg op de Fiets

Brandenburg op de Fiets

Nederlanders vinden Berlijn helemaal geweldig: dik 300.000 landgenoten komen er jaarlijks opaf. Geef ze ongelijk: Berlijners zijn gastvrij, er is (te) veel te zien, de keuken is gevarieerd en de prijzen niet te bevatten zo laag. De omringende deelstaat Brandenburg daarentegen, is nog vrijwel onontdekt.

‘In Brandenburg barst het van de highlights

Onze start ligt – waar anders – bij de Brandenburger Tor. Daar kun je sinds de val van Muur in 1989 weer ongehinderd doorheen fietsen. Ernaast schittert Hotel Adlon, waar Charlie Chaplin ooit logeerde. Meer recentelijk liet Michael Jackson er zijn pasgeboren zoon Prince Michael II uit het raam bungelen. Over de machtige Straße des 17. Juni, die in de oorlog als vliegstrip werd gebruikt, fietsen we richting Siegessäule.

De kamer wordt ‘slaapklaar’ gemaakt en alles wordt nog even geïnspecteerd. Standaardprocedure in Hotel Adlon.

 

Op station Tiergarten pakken we de S-Bahn om de Hollandse Wijk in Potsdam te verkennen. Ontworpen door de Nederlander Jan Bouman, en gebouwd om er rond 1750 honderden Nederlandse gastarbeiders te huisvesten. Wat ons opvalt zijn de rode bakstenen en de typische Hollands ogende daken. De woningen lijken ook kleiner dan het gemiddelde Duitse huis, waardoor de wijk knusheid uitstraalt.

Omdat fietsen in Duitsland heel makkelijk mee kunnen in de trein, pakken we de Regional Express, die ons in een uurtje naar Bernau brengt. Van daaruit fietsen we dwars door de bossen naar Wildpark Schorfheide. Wilde zwijnen, wisenten, koniks en herten krijgen hier alle ruimte. We zien zelfs halfwilde wolven van dichtbij. Tamelijk hilarisch zijn de wolzwijnen, die met hun lange haren het onbedoelde resultaat lijken, van een uit de hand gelopen experiment met een schaap en een varken.

Allemachtig prachtig is de expositie ‘Jacht und Macht’, in Jachtslot Schorfheide. De permanente expositie heeft als thema de uitwassen van de Weimar Republiek, het Nationaal Socialisme en de DDR.

Best wel voyeuristisch is het bezoek aan Jachthuis Hubertusstock. Immers, der Honecker ontving hier zijn gasten; als gewone sterveling had je hier toen niets te zoeken. Nu kun je gewoon alle vertrekken zien van de bosvilla. Tot en met de slaap- en de badkamers. De dichte bossen rond Schorfheide waren het jachtgebied van deze “Held van de Duitse Democratische Republiek”.

Ook Hermann Göring knalde hier heel wat wild af. Zijn villa ’Carinhall’, staat even verderop. Na de oorlog is de het enorme complex meerdere keren opgeblazen. Eerst door de Duitsters zelfs en daarna door de Russen. De stukjes beton die we later bij Großdöllner See vinden, steken we als kostbare relikwieën bij ons.

       Anke Bielig verzorgt rondleidingen bij de expositie ‘Jacht und Macht’, in Jachtslot Schorfheide.

 

Klooster Chorin is een religieus hoogtepunt, opgetrokken uit dieprode bakstenen. Tijdens de rondleiding krijgen we zoveel feiten voor de kiezen, dat het amper lukt ze op weg naar de hoogste scheepslift van Europa te verwerken. Het Schiffhebewerk tilt moeiteloos vrachtschepen 50 meter omhoog, alsof het luchtschepen zijn.

Op de terugweg naar Berlijn bezoeken we openluchtmuseum Rüdersdorf. Hier staan gigantische kalkovens waar honderden jaren achtereen het cement werd geproduceerd, voor Berlijn. Omdat Brandenburg zo onmetelijk groot is, moeten we veel high lights overslaan. Zoals Wünsdorf met de restanten van de gigantische Zeppelin-bunker, waarvan sommige ruimtes tot op 20 meter diepte liggen. De Nationaalsocialisten hadden er een communicatiecentrum. Ook het vervallen vliegveld Schönwalde, een paradijs voor UrbEx-liefhebbers die graag verlaten gebouwen fotograferen, moeten we volgende keer bewaren.

Verder is het DDR-centrum in Eisenhüttenstadt een must see. Het zoomt in op het alledaagse leven in de vroegere Duitse Heilstaat. Anders wel de ‘liggende Eiffeltoren’: een 500 meterlange bruinkoolgraafmachine in Lichterfeld. En ook de Flaeming-Skate bij Jüterbog blijft nog even op ons verlanglijstje staan. Dit strakgladde parcours van ruim 230 kilometer, is speciaal voor skaters, fietsers en rolstoelfietsers aangelegd.
Echt goed nieuws, dat ‘autoland’ Duitsland zich tegenwoordig zo inzet voor iedereen die van fietsen houdt.

 

INFO

Inspiratiekaart via: vakantie-in-brandenburg.nl of reiseland-brandenburg.de  Beste Berlijn info: berlijn-blog.nl.

DOEN

Kalkovenpark: museumspark.de, wildpark-schorfheide.de. Expositie Jacht & Macht: jagdschloss-schorfheide.de, kloster-chorin.org, schiffshebewerk-niederfinow.info. Bunkersstad Wünsdorf: buecherstadt.com/de/bunker. DDR-museum: alltagskultur-ddr.de. Fietsparcours: flaeming-skate.de. Bruinkolengraafmachine Lichterfeld: F60.de. Boomtoppenpad in Beelitz Heilstätten. Het museum van Didi Senft volfietscuriosa.

SLAPEN

Tussen de celebs: Hotel Adlon met als pronkstuk een 750 kg zware kroonluchter in hun geheel vernieuwde lobby. Rust en rijke historie: Döllnsee-Schorfheide. Onovertroffen ontbijt: Art House am Werbellinsee. Hotel Sperlingshof biedt bagagetransport. Meer fietsvriendelijke hotels: Bett+Bike. Overzicht campings.

ETEN

In Bernau, onder de kruisgewelven: Schwarzer Adler Bernau. Aan het Werbelinsee-meer: Cafe Wildau (dat in werkelijkheid geen café is, maar een uitstekend restaurant. Met terras aan het meer.) Idyllisch in een verbouwde watermolen: Muehle Tornow.

DRINKEN

Fijne wijnen: Weinhaus Neuruppin. Betere bieren: Alten Ölmühle in Wittenberge of Meierei brouwerij in Potsdam.

 

BAGAGETRANSPORT

Op dit kaartje staat een globale route afgebeeld.

Beeld: Geert Heijink, Tourismus Marketing Brandenburg en Robert van Weperen.