De Hof van Twente heeft zich vast laten inspireren door de Hof van Eden. Want een geweldig gebied als je in alle rust een gevarieerd stukje wilt fietsen. Door coulisselandschap en bossen, langs havezaten, kasteeltjes en herenboerderijen. De regio is sterk in streekproducten. Het beste streekproduct? Grote gastvrijheid.
‘Even de graaf Whatsappen
“Oh, weet je wat, ik stuur wel een Whatsappje naar graaf Roderik. Dan kunnen jullie de tuin bekijken, voordat ze opengaan.” Sorry? Je kunt een graaf toch niet zomaar lastigvallen? Maar de vingers van Anne-Marie, uitbaatster van hotel-restaurant Sevenster, vliegen al over het scherm van haar mobieltje. “Jullie moeten Twickel zien, dat is niet het eerste het beste kasteeltje. Het is één van de grootste landgoederen van Nederland. Ach, ik fiets jullie er wel even heen.” Twee tellen later racen we achter Anne-Marie aan, voor wie geen moeite te veel lijkt.
Is iedereen zo ontspannen en gastvrij in Twente? Na de orangerie, het winterverblijf voor de eeuwenoude collectie citrusbomen, bezoeken we de Landwinkel met producten ‘van eigen bodem’. Zoals kaas en vlees van de Twickelboeren, en honing uit hun bijenstal. Er is zelfs parketvloer te koop, gezaagd uit de eigen bomen in de Twickeler Houtzagerij.
Als ik Anne-Marie meld dat we nu echt richting Diepenheim moeten koersen, blijkt dat aan dovemansoren besteed. “We gaan eerst nog even langs de Umfassungsweg , een wandelroute door de bossen, langs weiden en door het natuurgebied.” Als we over een plankier lopen, dat net boven de grond meandert, ben ik haar dankbaar voor deze tip. Pas als ik plechtig beloofd heb dat we een keer terugkeren, laat ze ons gaan.
Door naar Goor. Bij het ‘koffiehuuske’ van zuivelboerderij Effink gaan we in de remmen en maken we kennis met Joke aka de Twentse Boerin. Ook zij blijkt gezegend met het gastvrijheidsvirus en catert naast lekker koffie en koek, een wel heel bijzonder arrangement: koeien knuffelen. “Vriendinnenclubjes vinden dat geweldig. Ik hijs ze in een oranje overall en groene laarzen en stuur ze de weide in om met onze koebeesten Clara, Bertha en Mathilda op de foto te gaan. Een tel later stromen de likes binnen op Facebook.” Wij pakken toch liever de stille landweggetjes naar Diepenheim, waar we relaxen in de vlindertuin. Daarna fietsen we langs drie klassieke kasteeltjes. Als ik een foto wil maken van kasteel Nijenhuis, stormt een dame naar buiten om mij weg te jagen. Ajj, ik heb een minuscuul verbodsbordje gemist, mijn excuses. Zijn ze dan toch niet allemaal zo gastvrij in Twente? Mijn fietsmaatje schiet te hulp: “Wedden dat die mevrouw uit de Randstad komt?”
Bij onze volgende stop, Neerlands Wijnmakerij, regeert weer de hard core gastvrijheid. We krijgen uitleg over hun meest curieuze streekproduct: druiven die vermaakt worden tot kostelijke wijnen. Op deze breedtegraad? Als bewijs laat medewerker Henry ons de wijnranken zien, en het geperste resultaat proeven. In hun winkel zijn alle spullen te koop om DHZ-wijn of -bier te maken. “Wat dacht je van een startpakket,” stelt Henry serieus voor. “Van appelsap van de Lidl kun je heel behoorlijke cider maken.” Ik dank Henry beleefd voor zijn vertrouwen in mijn laboratoriumtechnieken, maar kies veilig voor een kant-en-klaar flesje Johanniter 2014.
Met dik 40 kilometer in de benen vieren we tot slot de streekproducten uit de keuken van Alco van Berkel. Zijn restaurant kijkt uit op de Twickeler Houtzaagmolen, waar dus dat ene parket wordt verzaagd. En Alco gebruikt weer hun zaagsel om vis en vlees op te roken. De cirkel is rond.
REISWIJZER
DOEN Landgoed Twickel www.twickel.nl. Met bewegwijzerde mountainbikeroute. Diepenheim: www.kunstvereniging.nl Delden: www.zoutmuseum.nl. Bezoek Twickeler Houtzaagmolen www.zaagmolen.nl. Speciaal voor de wijn-doehetzelver: www.vitis-vino.nl. Streekmarkt: www.streekmarkttwente.nl.
ETEN en DRINKEN
www.carelshaven.nl, www.slagerijkastelein.nl, www.twentewijnen.nl en www.twentseboerin.nl.
SLAPEN
www.sevenster.nl, www.boerderijlodges.nl, www.boerenbed-t-morshuis.nl en www.deziel.nl. Zie ook: www.twentelogies.nl
Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland