Groente met een zachte G

Groente met een zachte G

Het Land van Kessel is van de kastelen. Imposante burchten, waarvan de grillige geschiedenis tot aan de Middeleeuwen reikt. Minstens zo boeiend zijn haar bewoners en hun bezigheden. Het onvolprezen fietsknooppuntennetwerk wijst de weg over de stilste paden en weggetjes. Langs uiterwaarden en kloostertuinen, door akkers en dwars door de bossen.

‘Groenten met een zachte G

“Als ik ga douchen, haal ik die kleertjes gewoon van de glazen deur. Als ik moet koken, maak ik eerst het fornuis vrij. De pluche beren en poppenserviesjes zet ik dan zolang aan de kant.” Aan de kant? Waar dan? Op de grond? Want alle vertrekken van de villa van Miny en Jim Silvrants staan tot de laatste mm2 bomvol antiek speelgoed. Vanaf de entree tot aan de serre, vanaf de kelder tot aan de zolder. Honderden poppen en poppetjes, misschien wel duizend. Ontelbare poppenhuizen, bordspellen en speeldozen. Antieke poppenkleding hangt als gordijnen voor de ramen en blokkeert het machtige uitzicht op de Maas. “Iemand zei ooit: ‘Waarom beginnen jullie niet een museum?’ Tja, zelf vergeet je hoe bijzonder het is. Ik verzamel nu al dertig jaar,” merkt Miny terloops op.

De directrice van het mini-museum met een maxi-speelgoedcollectie gaat gekleed in diepzwarte designerkleding. Om haar ogen een brede rand van kohlpotlood. Griezelig zou je denken, maar het karakter van Miny is zo zacht als de zijden kleding van de Armand Marseille pop uit 1907, die haar stoel heeft ingepikt. Het is overweldigend. Pas als we alle vertrekken hebben gezien, mogen we gaan. Ze zwaaien ons uit vanaf hun statige bordes.

Kleurrijk Kessel. Dat bleek al toen ik wakker werd in de B&B met uitzicht op de Maas. Mijn ogen zaten nog halfdicht, maar ik meende toch echt een hoofd in een feloranje badmuts voorbij te zien zwemmen. “Klopt,” aldus gastvrouw Marij. “Dat is Jeu, de gepensioneerde veerman. Hij trekt elke ochtend een baantje. Met die muts waarschuwt hij de schippers.”

Zodra we het Maasdorp uitfietsen, zitten we direct in het groen. Tussen uiterwaarden en landbouwgronden met wisselende gewassen. Dus geen eindeloze, manshoge muren van maïs, waardoor je niet kunt zien waar je bent. Maar velden vol knolselderij, spruiten, prei, Chinese kool en courgettes. Eén grote groentewinkel in de openlucht. Boer Wim van de Groenteboerderij weet er alles van. “Met de boeren uit de omgeving telen we groente op open grond. Zo duurzaam mogelijk. Als mensen willen proeven hoe Noord-Limburg smaakt, zijn ze bij ons aan het goede adres.” Lokaler kan niet; hier groeit groente met een zachte G.

Met een knaloranje pompoen onder de snelbinders, passeren we de grind- en zandgaten van na WOII. Nu zijn ze het domein van watervogels en de luxepaardjes uit Stal Hendrix, een fokkerij van wereldfaam. Bij Belfeld zien we hoe een Rijnaak wordt geschut en moeiteloos een meter wordt opgetild. Het dorp Baarlo is van de kastelen. Ze hebben er vier. In Kasteel Scheres woonde kunstenaar Shinkichi Tajari. Zijn werk staat in de belangrijkste musea van de wereld. En in Baarlo. Bij Chateau De Raay zijn ze ook van de kunsten, maar dan uit de keuken. Hier serveren ze de streekproducten waar we langsfietsten. Met veel plezier en kostelijke kruiden uit de oude kloosterkas bereid.

Na Baarlo worden de akkerlanden geflankeerd door de Heldense Bossen. Ook hier wisselen de gewassen. Ik heb geen flauw idee hoe al dat groens moet heten. Dankzij de bordjes van Agro Tour lukt het mij de selderij van de rode bieten te onderscheiden.

Als we een veld met hoge, langgerekte struiken passeren, hoef ik niet gesouffleerd te worden: hier doen ze het met druiven. Joep, die een restaurant opende in het voormalige wijnproeflokaal, is de initiatiefnemer. “Ik experimenteer ook met wijnverbouw in rozenkassen die lang leeg stonden. Anderhalve hectare. Voor zo ver ik weet, gebeurt dat nergens in de wereld op zo’n grote schaal. Dit jaar gaan we de eerste oogst plukken, dan moet je terugkomen.”

Een keertje terugkomen? Graag. Opnieuw in fietsbroek, maar ook met zwembroek en badmuts. Een felgekleurde.

REISWIJZER

Informatie en fietsknooppuntenkaart Noord-Limburg via www.liefdevoorlimburg.nl

DOEN

www.kasteeldekeverberg.nl voor het uitzicht over de Maasvallei. Kasteel Museum ‘Villa Oeverberg’, op afspraak 06 – 536 41 241.  Fietsroutes Agro Tour met uitleg over de gewassen en boerenbedrijven www.plattelandscooperatie.nl. Streekproducten van het Limburgse land: De Groentenboerderij in Kessel. Evenementen: www.liefdevoorlimburg.nl/evenementen

ETEN en DRINKEN

Streekkeuken: www.chateauderaay.nl, www.debelaeving.nl, www.deneerhof.nl en www.restaurantcorsica.nl

SLAPEN

B&B www.het-raadhuys.nl of www.benbfranssen.nl

 

fotografie: Erik van den Boom

 

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland