Fier Schier

Fier Schier

Leve de vouwfiets, mijn trouwe reisgenoot. Hij vergezelde mij reeds naar New York, Paramaribo, Bangkok en Reykjavik.  Voor een weekendje Keulen smokkel ik ‘m in een grote tas de ICE binnen, omdat hij anders niet mee mag. Zelf voor een tripje naar het eiland Schiermonnikoog is de ‘plooifiets’ ideaal.

‘Alleen voor eigen gebruik

Vlak voor vertrek check ik via Twitter of de vouwfiets mee mag in de bus. Binnen de kortste keren antwoordt @BuzzGD: “Geen probleem, kan gratis mee van Groningen naar Lauwersoog.” En er zijn nog meer meevallers: met onze Bromptons omzeilen we het afgeknepen fiets-mee-beleid van de Nederlandse Spoorwegen: we hoeven niet te vrezen dat we door de spits uit de trein worden gezet, en pas na tweeëneenhalf uur weer mogen boarden.

 

Onderweg in de bus naar de rand van Nederland, krijgen we de boerendorpjes en de uitgestrekte weilanden van Noord-Groningen er gratis bij. Op de veerboot naar Schiermonnikoog  zijn fietsers opnieuw van harte welkom. Zodra de ‘Monnik’ de overkant aantikt, scheuren wij als eersten het eiland op. Heerlijk – deze plek geeft meteen een geweldig gevoel van grootse vrijheid. Zo anders, zo mooi: het waterige zonnetje, de groene grazige dijk en de zwarte basaltblokken die stoïcijns het grijze zeewater keren. Schiermonnikoog is exclusief voor fietsers. Op enkele autobussen, bestelwagens, tractoren en welgeteld één Canta na. Op de brommer naar de Tox Bar, de discotheek, is voor de jeugd geen optie. Gij zult fietsen of wandelen, meer smaken zijn er niet.

We passeren de bank van Banck, die herinnert aan John Eric Banck. Als particulier bezat hij het hele eiland. Dat kon vroeger nog. Bij hotel Van der Werff doen we gewoontegetrouw een bakkie, dat daar sinds mensenheugenis 80 cent kost. En precies zo smaakt. Maar bij tradities is de ervaring nu eenmaal belangrijker dan de afdronk.

In de gelagkamer spreken  we Wyb Jan Groendijk. Een ‘eilander’ die begraafplaats Vredenhof bestiert. “Dit kerkhof is aangelegd in 1917 toen er in een keer 14 drenkelingen aanspoelden. Jongens van de Duitse Kriegsmarine.” Tijdens WOII kwamen daar Fransen, Engelsen en zelfs Polen bij. “Afgelopen zomer is een Urker visser geïdentificeerd, die hier in 1968 verdronk. Zijn weduwe heeft hem herbegraven in Urk. Indrukwekkend hoor.”

Indrukwekkend, dat geldt ook voor de begraafplaats.  De naam en militaire rang van elke overledene is in witte, marmeren tegels uitgehakt. Of er staat sobertjes ‘unknown to god’, als de identiteit nooit is vastgesteld. We fietsen door naar de Wasserman bunker bovenop een duin. De kazemat is goed voor 360º onbelemmerd uitzicht. Panorama Mesdag, maar dan met een fris briesje erbij. En een prachtig verhaal. De radar-antenne die hier in WOII in het beton geprikt zou worden, paste niet in het gat. De fiere, verantwoordelijke eilanders konden gelijk door naar het wereldkampioenschap Onschuldig Kijken. Ernaast ligt Bunkermuseum Schlei, waar een expositie uitleg geeft over het gigantische bunkercomplex dat hier ooit tussen de duinen verscholen lag. Op zo ongeveer de meest vreedzame plek van Nederland, is dat niet voor te stellen.

Op de Oosterkwelder fietst het het mooist. Niet Rijkswaterstaat maar de natuur heeft het hier voor het zeggen, weet boswachter Erik Jansen. “Dit is puur natuur. Door het zoute zeewater overleven uitsluitend planten als zeerus en zeeaster. Alleen op de hogere Kobbeduinen staan bomen. Bij de slenken -de kreken die verbonden zijn met de zee-  groeit  zelfs zeekraal.” Van Erik mag je het plantje plukken, maar alleen voor eigen gebruik. Echt? Dat is leuk. Vooral omdat chef-kok Etty van Brasserie om de Noord die avond ons visje ermee pimpt. Dat zijn nog eens streekproducten.

Voor de terugweg maakt het kleine eiland een groot gebaar: we krijgen een plek in de wadtaxi. Holy shit, dit is de ultieme wadsensatie. Gelijk een jet ski stuiteren we richting het vaste land. Tussen de klappen door vertelt stuurman Jacob dat hij vaak mensen overzet die de laatste veerboot missen of moeten bevallen. Speciale missies als asverstrooiingen zitten ook in zijn pakket.  “Als je een bijzondere band hebt met Schiermonnikoog, dan kan je daarvoor kiezen.” Een band met Schiermonnikoog heb ik absoluut, maar mag ik eerst nog heel vaak terugkomen?

 

 

 

REISWIJZER

Op Schiermonnikoog ligt 30 km fietspad. Kies onbekommerd je eigen weg. Verdwalen is immers nog nooit iemand gelukt. Inspiratie: www.vvvschiermonnikoog.nl Dienstregeling veerboot Schiermonnikoog: www.wpd.nl/schiermonnikoog

DOEN Bunkermuseum Schlei www.bunkermuseum.wordpress.com. Wadtaxi www.wadtaxi.nl Fietsexcursies www.np-schiermonnikoog.nl.

ETEN, DRINKEN, SLAPEN www.hotelomdenoord.nl, www.hotelvanderwerff.nl,  www.bernstorff.nl. B&B: www.herbergrijsbergen.nl. Woning huren:  www.komyn.op-schiermonnikoog.nl of www.vvvschiermonnikoog.nl. Camping www.seedune.nl.

Vouwfietsen www.bromptonjunctionamsterdam.nl.

 

 

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland