Roemenië rockt – zeker op de fiets

Roemenië rockt – zeker op de fiets

Top Gear verkende de wereldberoemde haarspelbochten van de Transfagarasan per auto. Wij verkennen Transsylvanië per fiets. Land van heuvels, zonnebloemen, weerkerken en uitstekende keuken. En bovenal vriendelijke en gastvrije mensen.

‘De hoogtepunten van Transsylvanië

Ze kunnen er een aardig potje voetballen en zijn goed in turnen. Echter, vaker hoor je over hun criminele bendes, terwijl Roemenië volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken gunstiger scoort dan Frankrijk of Duitsland, waar het gaat om veiligheid. Deze zomer pakten we het vliegtuig, de trein en de fiets om zelf eens te kijken.

Boekarest verbaast. Niet alleen door het megalomane Ceausescu Paleis, of de dictators-villa met badkamers met gouden kranen. Of door het historisch hart met een potpourri aan bouwstijlen: van neoklassiek, tot Art Deco tot betonrottende communistische architectuur. Maar vooral voor de vriendelijke mensen, de sfeer, haar terrassen, uitstekende restaurants en hippe loungetenten die -let op mijn woorden- ooit zullen concurreren met Barcelona of Berlijn.

Per trein naar Brasov, een stad waar Hongaren en Duitsers ooit de toon zetten. Dat is goed te zien aan de huizen rondom het centrale plein. Hier begint onze fietsvakantie door Transsylvanië, georganiseerd door het Nederlandse Romtour.  We fietsen van hotel naar hotel. De dagafstand varieert van 35 tot 70 kilometer. Langer of korter kan ook en wie wil huurt een e-bike, want maatwerk.

Op weg naar de uitlopers van het Fagaras-gebergte, vrezen we dat we keihard aan de bak moeten. Gelukkig is de route zo slim uitgestippeld, dat we ons nooit hoeven lek te fietsen. De eerste kilometers domineren hoge, groene bergen. Het zou Oostenrijk kunnen zijn, maar dan veel dunner bevolkt. De wegen zijn redelijk tot goed. De dorpen jammerlijk verarmd en vergrijsd. Zoals Sinca Noua, waar we overnachten op een luxe paardenranch. Met de andere, jeugdige gasten, doen we ons tegoed aan een overvloedige barbecue met mooie Roemeense wijnen. Groter kan het contrast niet zijn.

Ten noorden van Fagaras is het de beurt aan zacht glooiend landschap. We krijgen meer horizon, dan dat onze ogen aankunnen. Onmetelijke velden met tarwe- en zonnebloemen rijpen in de zon. (In Roemenië weten ze nog wat zomer is!).  Vrachtwagentrailers volgestouwd met bijenkorven, garanderen dat er straks zonnebloempitten geoogst worden, waar uiteindelijk onze zonnebloemolie wordt geperst.

In Transsylvanië barst het van het culturele erfgoed, dat deels beschermd wordt. Zoals de boerderijen en weerkerk van Viscri, die met stip binnenkwamen op de UNESCO-lijst. Onvergetelijk is onze overnachting in een eeuwenoude, gerestaureeerde boerenwoning, vlakbij het huis dat Prins Charles heeft laten opknappen.

Het ommuurde Sighisoara is opnieuw een sensatie. De stad verkeert in zo’n goede conditie dat je zou denken dat de middeleeuwen nog maar net voorbij zijn. Dat dat niet zo is, verraden de toeristen die zich te buiten gaan aan selfies met eeuwenoude torens, kerken en steile straatjes als decor.

Als we zigzaggend de Transfagarasan snuiten, zijn we in topvorm. Gelukkig is het gemiddelde stijgingspercentage, te midden van al die rotsen, minder dan 5%. Bovendien ligt hier het beste asfalt van Roemenië. Wat geweldig om de hoogtepunten van Transsylvanië per fiets aaneen te rijgen. Roemenië rockt.

REISWIJZER

Vliegtuigmaatschappij Tarom vliegt tweemaal daags van Amsterdam naar Boekarest vice versa. Retourtickets vanaf 130 euro. Het Nederlandse Romtour verzorgt fly-drives, bus-, fiets- en wandelreizen.

DOEN

Tours door Boekarest: interestingtimes.ro. Villa Ceausescu: palatulprimaverii.ro. Openluchtmuseum: muzeul-satului.ro

SLAPEN

Super centraal: Ibis Gara de Nord: ibis.com. Boutique: rembrandt.ro. Met grandeur: hotelcismigiu.ro. Landelijk met zwembad: hotel-bielmann.ro. Luxe paardenranch: www.equus-silvania.com

ETEN

Spectaculair interieur: carucubere.ro. Roemeens: citygrill.ro. Bij Nederlandse topkok: theartist.ro