Noord gloort – Amsterdam op de Fiets

Noord gloort – Amsterdam op de Fiets

Amsterdam-Noord is helemaal hot. Om er te werken, te wonen en te recreëren. De muziek- en  theaterfestivals aan de ‘vergeten’ kant van het IJ werken als een magneet. Net als de vele prima restaurants direct aan haar oevers. Met haar historische en hypermoderne architectuur en het vele, onverwachte groen garandeert Noord een verrassend fietstochtje.

‘De A10, een brullend monster

De reis naar Noord begint gelijk goed: per pont vanaf Centraal Station Amsterdam over het IJ. De overstocht geeft gratis en voor niets een 360°-beeld van de skyline van Amsterdam. In de rug de nieuwe overkapping van het station. Rechts het Muziekgebouw, links het gloednieuwe Paleis van Justitie en aan de overkant filmmuseum Eye. Als de pont de kade van Amsterdam-Noord raakt, tikt hij historische grond aan: het Galgenveld, waar gedurende vier eeuwen de lichamen van misdadigers werden tentoongesteld  ‘tot grauwelijck exempel’. Als waarschuwing dus om niet het verkeerde pad op te gaan. Nu is het er een en al gezelligheid met restaurant De Pont, Tolhuistuin en Eye. Vanaf hier gaat het, met het water aan de rechter hand, oostwaarts verder. Leidraad is het routeboekje ‘Slenteren langs het IJ’ dat wandelaars en fietsers prima op weg helpt. En duidelijke uitleg geeft over wat er te zien is.

De eerste kilometers gaan langs sociale woningbouw en industrieterreinen. Met een geweldig uitzicht op de druk bevaren IJ . Eigenlijk zou je hier luxe appartementencomplexen verwachten, maar dat je hier mooi kunt wonen is pas recentelijk door projectontwikkelaars ontdekt. Verstopt achter grote loodsen ligt de prachtig gerenoveerde Noordergasfabriek (1913). En restaurant Hotel de Goudfazant dat er als eerste voor zorgde dat er meer waardering kwam voor de charme van Noord. Na het Vliegenbos, het oudste stadsbos van Amsterdam, begint de Nieuwendammerdijk met Hollandse houten huizen met klokgevels. Zo’n 150 jaar hadden veel gepensioneerde kapiteins hier hun woning. In die dagen hadden ze nog vrij uitzicht op het IJ.

Liefhebbers van architectuur moeten zeker even tuindorp Nieuwendam aandoen. Met woningen die gebouwd zijn in de stijl van de Amsterdamse School. Opmerkelijk detail: de bakstenen huisjes hadden elk een eigen badkamer. In de jaren ’20 was dat het toppunt van luxe.  Rechts van de Schellingwouderdijk ligt het Schellingwouderpark. Een ruig terrein met weitjes, slootjes, moestuintjes en zelfs bijenkorven. Dankzij een pontje en wandelpaden kun je tot aan de waterkant en de oranjesluizen komen.   Links ligt een zogenoemde ecologische zone. Zeg maar de Nederlandse variant van het wildreservaat. Een woest stukje land waar de Noordse Woelmuis, de Modderkruiper en de Ringslang zich kunnen uitleven. Dan duikt de A10 als een brullend monster op uit het IJ. Het is de Ringweg die Noord ingeklemd houdt als een eigentijdse stadsmuur.

Vanaf hier wijst routeboekje  10 x A10 de weg. Na de faunapassage, waar konijnen, wezels en egels forensen tussen stad en land, laat Waterland zich even zien. Waterland is het uitgestrekte veenweidegebied dat op deze fietsen-pagina een volgende keer uitvoerig zal worden besproken. Terug aan de stadszijde gaat de route richting het Buikslotermeerpark. Met volkstuintjes en zelfs een wijngaard met 80 wijnstokken. Alles op een steenworpafstand van de snelweg.

Daarna zigzagt de route nog een paar keer onder de A10 door. De snelweg die het wilde groen van de weiden streng gescheiden houdt van het aangeharkte groen in de parken en tuinen. Daarna gaat het langzaam terug richting het IJ. Op naar de NDSM-werf waar ooit tankers en luxe passagiersschepen werden gebouwd en te water gelaten. Nu hebben de HEMA en televisiezender MTV hun kantoor hier. Verder zijn het de eet- en drinkgelegenheden als IJ-kantine, Noorderlicht en Pllek die de toon zetten. Aan de kade ligt ook de drijvende radiolegende het Veronica-schip.  Ook staat hier het Faralda-hotel, een scheepsbouwkraan  met drie luxe hotelkamers met waarschijnlijk meer uitzicht dan een mens aankan tijdens een enkele overnachting. Ideaal geschikt voor mensen met meer geld dan hoogtevrees. Origineel én betaalbaar overnachten kan ook. Zoals zachtjes deinend in het Botel aan de kade. Wie de volgende dag tussen de koeien en kippen wil ontwaken kiest voor een van de vele B&B’s in het Waterlandse deel van Amsterdam-Noord

REISWIJZER

De folders ‘Slenteren langs het IJ’ en ’10 x A10’ beschrijven bovenstaande route en bezienswaardigheden. Folders gratis af te halen bij o.a. het Eye, Café de Pont, ANWB Buikslotermeerplein of Landmarkt. Alle TIP informatiepunten staan op www.topamsterdam.nl.

 

En verder…

Landmarkt, een marktwinkel die zoveel mogelijk groente en fruit zoveel uit de streek verkoopt. Hun restaurant heet De Proeverij. De Ransdorper Toren is te beklimmen in de zomer. Het Vliegenbos heeft een camping waar mensen uit de hele wereld kamperen. De opgeknapte Van der Pekstraat is helemaal gefacelift dankzij nieuwe boetiekwinkels en horecagelegenheden. De Toren Overhoeks, voorheen het hoofdkantoor van Shell, is verbouwd tot De A’dam. Hier zitten een restaurant, een nachtclub, kantoren en een hotel. Het dak is toegankelijk voor publiek. Daar heb je een geweldig uitzicht op de het centrum van Amsterdam en de omgeving. Amsterdam Marina is de plek voor zeilers en motorboters. Heel handig: OV-Fietsen zijn te huur op Amsterdam CS. De pont tussen centrum en Noord vaart ook ‘s nachts.

Beeld: wouterjansen.nl

 

Hier een kaartje met de globale route.

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland