Heerlijke Hanzesteden

Heerlijke Hanzesteden

Fietsen van Deventer naar Zutphen, twee van de negen Hanzesteden die de IJssel verbindt. Afwisseling is gegarandeerd.  Want je fietst van de ene levendige, historische stad naar de andere. Dwars door het stille, groene en weidse Nederland op de grens van Overijssel en Gelderland.

Een stad die vroeger ademt

Bijna bots ik tegen hem op: Ben Strik, handelaar in antiek. Een van de dik 80.000 Deventenaren die de koekstad telt. Meneer Strik is niet zomaar een local. Hij is de beroemdste BN’er van deze stad, die ‘Moskou aan de IJssel’ werd genoemd toen de socialisten hier de dienst uitmaakten.

Op tv mocht Strik zijn keramieke keukenwaar –een porseleinen schaal van Tichelaar uit Makkum– aanprijzen. Met slechts één woord. Dat werd: ‘mand’. Op YouTube ging de video viral, met miljoenen kijkers. Tot groot verdriet van buurman en broer Jan, die óók in de antiekbusiness zit. Regelmatig – vaak diep in de nacht – wordt hij gebeld door lolbroeken die keihard ‘mand’ in de hoorn roepen.

Klein leed in een grote stad die vroeger ademt. Dat geldt zeker voor de antiekstraat Walstraat. VVV-stadsgids Rob Zwollo vertelt dat rond 1950 de meeste panden rijp waren voor de sloop. De gemeente wilde een brede weg dwars door de wijk aanleggen. Gelukkig grepen ondernemende particulieren in en knapten de boel op. Anno 2016 staat de middeleeuwse Boekenstad er piekfijn bij. Het Bergkwartier, de Bergkerk en hun oudste stenen huis zijn de must sees van Deventer. Net als de Waag, omringd door terrassen, waar de originele Deventer koek in dikke plakken wordt geserveerd. Waarom is Deventer eigenlijk koekstad? Rob heeft alle antwoorden. “Rond 1600 zaten hier volop koekenbakkers, omdat het water heel zuiver was.” Hun koek, toen nog zonder E-nummers, was extreem lang houdbaar, waardoor ze overal in Europa werd gegeten.

We gaan fietsen! Op naar Zutphen, óók een Hanzestad. Na de brug over de IJssel, bepalen boerderijen, uiterwaarden, koeien en paarden en velden vol mais de sfeer. Fijn is dat de IJssel niet langs een meetlat is strakgetrokken; de rivier kronkelt dat het een aard heeft. Net als het fietspad, dat haar enthousiast slingerend volgt. Voor polderblindheid hoeven we niet te vrezen.  Af en toe fietsen we rakelings langs de IJssel, zoals op de Houtwalstraat, waar een gedenksteen herinnert aan de Canadezen die hier in ’45 de oversteek waagden. Echt een plek om in de remmen te gaan en te mijmeren over hun moed.

Zutphen, de ‘torenstad’, naakt. De Walburgiskerk, de Broederenkerk en de Drogenapstoren steken boven deze middeleeuwse stad uit. En dat is nog maar een voorproefje, want met 900 eeuwenoude gebouwen is het de belangrijkste monumentenstad van Gelderland. Om het monumentale geweld efficiënt tot ons te nemen, beklimmen we de Wijnhuistoren. Vanaf een metertje of 50 kijken we neer op het historisch hart. Dan pas ervaren we hoe omvangrijk de oude binnenstad is, en met hoeveel zorg de panden (de oude apotheek), de stadmuur (Berkelpoort), de torens (Bourgognetoren en Muurtorens), gerestaureerd zijn. We zien óók de onafzienbare terrassen en de winkeltjes die het centrum levendig houden. We fietsen terug over dezelfde route. Omdat het licht aan het eind van de dag zo anders is, lijkt het alsof we 20 gloednieuwe kilometers ontdekken. Ach, wat is fietsland Nederland toch mooi.

 

REISWIJZER

Informatie hanzesteden.info, inzutphen.nl en deventer.info. Viral video ‘Meneer Mandje’.

DOEN

Fluisterboot: fluisterboot-zutphen.nl. Mannenwandeling Zutphen (inzutphen.nl). Boeken: deventerboekenstad.nl.

ETEN

In het Fijnste Franse Restaurant van Nederland: restaurantboas.nl. Vraag naar de Poire Belle Helene Boas. In een silo: fooddock.nl. Met uitzicht op de Deventer Waag: st-tropez.nl en deventerkoekwinkel.nl.

DRINKEN

Stadsbrouwerij Deventer: davobieren.nl. Zutphen: neleman.nl

SLAPEN

Überchique boutique www.hotelhuisvermeer.nl.  Unieke architectuur en huurfietsen: hotelgilde.nl

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *