De drie D’s van de driehoek Didam, Duiven en Doesburg zijn synoniem voor een gevarieerde fietstocht over dijken, door weilanden en langs cultureel erfgoed. Maar ook voor ontmoetingen met vriendelijke mensen. En exotische beesten, die je hier van wel heel dichtbij kunt bewonderen. Of zelfs kunt aaien. Voorzichtig dan.
‘Extreem hoog knuffelgehalte
“Wil je geloven dat een struisvogel een hele emmer stenen in zijn maag meezeult?” Wil je een eerlijk antwoord? Nee, dat wil ik niet geloven. Slechts een vuist vol stenen lijkt me al heel zwaar op de maag. Maar Martin van Struisvogelboerderij Vrieswijk weet alles van struisvogels die hij al weer 20 jaar fokt. Het zijn letterlijk ‘vreemde vogels’ met ogen die groter zijn dan hun hersenen. Hun vleugels lijken er voor spek en bonen bij te hangen, want vliegen zit er niet in. “Mijn beesten zijn alleseters en gebruiken die stenen om gras, bladeren en wortelen te vermalen. Zelfs kikkers en insecten staan op het menu.” De struisvogelfokker typeert de dieren met eigenschappen als: vriendelijk, eigenwijs en tegelijkertijd ook levensgevaarlijk. “Hij kan een leeuw doden met zijn poten. Als hij een sprintje trekt, klokt hij met gemak 70 km/u.”
Over Martin zelf is ook iets bijzonders te vertellen. In dit deel van de Liemers spreekt men elkaar aan met de eigen naam plus de voornamen van drie voorvaderen. Dus zijn buren noemen hem Martin van Harry van Tinus van Naat. Leuk hoor fietsen door Nederland. Als je af en toe in de remmen gaat voor een praatje, dan kom je er achter dat het platteland zo multiculti is als maar kan: om de paar kilometer gelden weer andere gewoontes.
Verder verbleekt een safari door Afrika of India bij een tochtje door dit boerenland. Want even verderop, maken we kennis met andere exoten. Diepzwarte beesten, met een extreem hoog knuffelgehalte. Oftewel waterbuffels die hun roots hebben in India. Boerin Anita en boer Gert-Jan hebben er nu ruim 300 stuks rondlopen, nadat ze vijftien geleden in de buffel-business stapten. “Door het melkquotum en het stikstof-verhaal was er geen droog brood meer te verdienen met melkvee,” weet Anita. “Het was wel even wennen hoor, die prachtbeesten zijn zo sterk. ‘Heb ontzag voor hun kracht,’ zeggen wij altijd, want zo lief als ze eruitzien, ze breken overal dwars doorheen.” Met verse mozzarella en gevacumeerde buffelbiefstuk in de fietstas rijden we door.
Op naar de Panoven, een steenfabriek uit 1859 waar miljoenen bakstenen en dakpannen werden gebakken. Gevormd uit de klei van de Rijn. We krijgen een rondleiding door het imposante, zeshoekige bouwwerk waar de schoorsteenpijp nog altijd fier bovenuit steekt. We kruipen door smalle ruimtes met metersdikke muren waar ooit de vormelingen bij temperaturen van rond de 1000 graden gebakken werden. Alles verkeert in originele staat; als het aan eigenaar Wim lag, zou hij morgen de ovens weer kunnen opstoken.
De mooiste meters fietsen we weg op de Ooysedijk. De uiterwaarden die het Pannerdenskanaal flankeren, liggen er prachtig bij. De voorjaarsluchten maken het af. Van Gogh zou er wel raad mee weten. Echter de dijk langs de oever van de IJssel kan er ook wat van. De weidse rivier meandert in slome bochten richting Doesburg. Na Giesbeek dient zich alweer een mooiste plekje van Nederland aan.
Doesburg is niet te missen: het historisch centrum ligt er knap origineel bij. Zo origineel zelfs, dat we door de kinderhoofdjes bijna uit ons zadel stuiteren. Maar hun Gildehof, hun mosterd en mosterdfabriek en het Stadsbierhuys De Waag krijgen we als bonus. Minder bekend, maar letterlijk schitterend is het Lalique Museum, gewijd aan de glaskunst van de Fransoos Réne Lalique. Flora, fauna en vrouwelijke vormen in veelkleurig en vaak fragiel glas gegoten.
Als de avond valt gaan we terug naar het jaar 1309. Uit die tijd stamt het Arsenaal dat met veel zorg is gerestaureerd. Er is een filmzaal, een whiskeywinkel en je kunt er je yogamatje uitrollen. Maar wij komen voor het Grandcafé waar tot onze verrassing de buffelburger en -mozzarella van Anita en Gert-Jan op de kaart staan. De cirkel is rond. Mag er alsjeblieft een wijntje bij?
REISWIJZER
Recreatiekaart Arnhem Nijmegen. Opstapplaatsen: station Didam, Zevenaar, Duiven of Doesburg. Of TOP bij www.de-kommensaal.nl Info: www.vvvarnhemnijmegen.nl/de-liemers
ETEN, DRINKEN, SLAPEN
Buffelmozerella van Anita en Gert-Jan bij o.a. www.brasserieeenmooiedag.nl. Sfeervol en authentiek: www.hetarsenaal1309.nl, Doesburg. Heerlijk eten en fijn terras: www.janenjan.com en www.de-kommensaal.nl. Pannekoeken in oud stationsgebouw Duiven: www.desteenencamer.nl. Gastvrij genieten aan de IJssel: www.stadshoteldoesburg.nl, plezierig en praktisch aan de A12: www.hotelduiven-arnhem.nl
DOEN
Betoverende schoonheid en vakmanschap: www.musee-lalique.nl. Knuffelbuffels en meesterlijk mozerella: www.buffelboerderijzevenaar.nl. Uniek in Nederland: www.struisvogelboerderij.nl. Buitenplaats met 18e eeuws landschappark: www.bingerden.com. En www.liemersmuseum.nl.
Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland