Fatbiken: echt vet

Fatbiken: echt vet

Sneeuw en fietsen gaan bepaald niet samen. Je handen vriezen vast aan je stuur en de kans op botbreuken door een slippartij stijgt net zo hard als dat de temperatuur daalt. Dat fietsen in de sneeuw – op fatbikes – juist extra leuk is, weten ze in Oostenrijk. En dan is er nog de winterse ervaring van Eric Picard. Hij en een ploegje die hards, fietsten stug door, toen Nederland bedekt lag onder een flinke laag sneeuw.

‘Een hele nieuwe fietssensatie

Fatbikes. Als je zo’n XXXL dikke-banden-fiets voor het eerst ziet, kun je je niet voorstellen dat die lompe bakken lekker rijden. Totdat je zelf er een keer opklimt. Bijvoorbeeld op het strand van Scheveningen, waar je op een gehuurde fatbike erachter komt dat deze nieuwe fietssensatie begint waar het mountainbiken ophoudt.

Zelfs in de sneeuw voelen Fatbikes zich in hun element. In Schladming-Dachstein zijn de Fat Bike-tochten van Michael Stix inmiddels een begrip.

Winters fatbiken is met niets te vergelijken. Gillend downhill op blauwe en rode pistes is een optie. Maar wij fietsen de Kulmberg-route in doodse stilte over single tracks door het bos en over langlaufpistes. Het is de ultieme, ‘vette’ zen-sensatie. De diepe stilte – omdat de sneeuw het omgevingsgeluid genadeloos absorbeert – krijg je er gratis bij. Dat snowbiken een serieuze wintersport wordt, bewijzen ze trouwens in Gstaad, Zwitserland. Daar organiseren ze in januari voor de derde keer een heus Snowbike Festival.

Voor een sneeuwfietssensatie hoef je trouwens niet zo ver van huis te gaan, bewees Eric Picard. Hij maakte in januari 2016 een fietstocht toen heel Nederland krakend tot stilstand kwam onder een dik pak sneeuw. Met de vereniging De Wereldfietser fietste hij van camping naar camping en trapte dik 250 kms weg.

Hoe idioot ben je dan? Wat is de lol hiervan?  Eric weet de antwoorden: “Je ziet Nederland op zijn mooist. We waren met 25 mannen en vrouwen, tussen de 35 en 78 jaar. Gewone mensen, maar natuurlijk wel met goede fietsen en spullen om het de kou te trotseren.” Kou was nooit een probleem dankzij o.a. thermokleding, een windstopper, een regenpak en waterdichte schoenen en handschoenen. Ook hun fietsen, van de merken Santos, idworx en Snel, zijn gemaakt voor zwaardere omstandigheden. “Maar er was ook iemand die op een ‘normale’ fiets reed,” aldus Eric.

  

Dat er zoveel sneeuw lag, was voor Eric ‘een onverwacht cadeau’. Want de tocht was al maanden eerder gepland.  “De weilanden kleurden eerst felgroen door de grijze, ijzige lucht. Eenmaal ondergesneeuwd, werd het Groninger landschap nog oneindiger dan dat het al is. De heidestruiken in Drenthe waren als gigantische, witte suikerspinnen. Allemaal zo surrealistisch, alsof de wereld gefotoshopped was.”

Kom je überhaupt vooruit op die dunne fietsbandjes?  “Sommigen van ons reden met spikes – die ploegden overal doorheen. Anderen kozen voor verharde wegen. Ook al had iedereen zijn eigen tempo, niemand werd aan zijn lot overgelaten.”

Kamperen was echter geen pretje, bekent Eric. “Tent opzetten lukte nog wel. Maar om ‘s nachts eruit te kruipen voor het toilet, was echt te gruwelijk. Tegelijkertijd: in mijn tentje kon ik er enorm van genieten, dat ik onder zulke extreme omstandigheden gewoon warm bleef. Dankzij al die goede spullen natuurlijk die je tegenwoordig kunt kopen.” Om er lachend aan toe te voegen: “Thuis is overleven geen issue: daar zet ik gedachteloos de verwarming aan.” Vanuit zijn luie stoel in zijn comfortabele woning besluit Eric: “Hopelijk hebben we dit jaar weer sneeuw, ik kijk ernaar uit.”

 

INFO

Vereniging de Wereldfietser organiseert meerdere tochten per jaar. Zie hun forum www.wereldfietser.nl.

Fatibike verhuur en tochten

Den Haag: lolabikesandcoffee.nl. Uden mastworp.nl.

Oostenrijk: www.alpinefatbike.com, flachau.com en kitzbueheler-alpen.com Zomers: mtb in Kaprun: outdoor-center.at

Zwitserland: Gstaad: gstaad.ch en snowbikefestival.com (19-22 jan). Bern: madeinbern.com

Frankrijk: villarddelans.com (Fatbikeshow: 7 jan.) En guides2alpes.com (zelfs e-fatbike) en www.alpesaventures.com.

 

Dit is de 9 kilometer lange route rond de Kulmberg. Prima te doen voor iedereen met een redelijke conditie. Er zijn ook langere en zwaardere tochten. Ook ’s avonds kun je snowbiken.

 

 

Beeld: Johan Koning (Nederland) en Robert van Weperen (Oostenrijk).