Fietsrondje: Het geluk van Groesbeek

Fietsrondje: Het geluk van Groesbeek

Fietsland Nederland verandert langzaam in Wijnland Nederland, zo lijkt het. Van Limburg tot zelfs in Friesland zijn er pioniers die zich op de verbouw en het bottelen van wijn storten. Vaak begint het als hobby, voor de aardigheid. Maar omdat de resultaten vaak zo goed zijn, wordt het steeds serieuzer. Rondom Groesbeek bijvoorbeeld, zijn meerdere wijnboeren actief die inmiddels een heel mooi wijntje maken. Voor fietsers is er zelfs een heuse wijnroute.

‘Bieten blijven altijd bieten

“Sinds pensionado’s op een e-bike rijden, hebben we veel aanloop. Vroeger kwamen ze de heuvels niet op. Nu bedwingen ze de top, zonder ook maar een druppel te zweten. Ik ben er heel blij mee. Iedereen die het fijne van onze wijnen wil weten, is van harte welkom.” Wijnboer Freek rust even uit van een lange ochtend onkruid wieden. Een knetterende bosmaaier is zijn letterlijke killer app. “Biologisch werken in plaats van alles platspuiten, kost veel moeite. Gelukkig helpen vrijwilligers enthousiast mee. Net als bij het oogsten.”

We zijn in Groesbeek bij Wijnhoeve de Colonjes, waar 14 jaar geleden de eerste wijnstokken de grond ingingen. Hier regeert de blauwe Regent-druif, die zich helemaal happy voelt in ons kikkerlandklimaat. “Het is zo’n succes, dat we nu met vijf Groesbeekse boeren soms wel 50.000 flessen bottelen .”

 

En er zijn nog veel meer ondernemers die zich op de druif storten, hier in dit zacht glooiend landschap. In Berg en Dal spreken we wijnboer Sjacco. Hij begon zijn wijnavontuur ‘voor de afwisseling’. “Want bieten blijven altijd bieten. In de wijnbouw kan ik zoveel meer vakmanschap kwijt. Wijn is beleving en ik vind het leuk mensen rond te leiden en wat te vertellen.” Om daar nuchter aan toe te voegen: “Maar ik plant nog altijd ook gewoon mais hoor.”

Het geluk van Groesbeek is de löss-laag waar we overheen fietsen. Een voedzame, geelrode klei-achtige bodemsoort. Vette bof voor deze wijn-pioniers. Verder helpt de kleinschaligheid. Anders dan de Duitse en Franse wijn-collega’s kunnen ze hier meer experimenteren en het zich veroorloven alleen de allerbeste druiven te pletten. “Wij voelen niet de hete adem van de grootwinkelbedrijven in onze nek, die ons verplichten genoeg flessen te leveren,” aldus Sjacco.

Minstens zo geestrijk, maar niet door de alcohol, is het dorpje Heilig Landstichting en het museumpark, met het geloof als thema. De sfeer op hun parkachtige begraafplaats, vol graven als tuintjes en grafheuvels, maakt indruk.

Helemaal heerlijk is het pad dat de oude spoorlijn naar Groesbeek volgt: een strook rimpelloos beton, dwars door de groene stilte. Dat rimpelloze bedriegt, want het fantastische fietspad blijkt de inzet van een heftige politieke rel. Tegenligger Karel, die door evenwichtsproblemen aangewezen is op een driewielfiets, kent de details. “Er zijn een paar zandhagedissen en hazelwormen platgereden. Beschermde dieren. Nu wil staatssecretaris Dijksma dit prachtpad weghalen, terwijl ik nergens zo fijn kan fietsen.” Karel is zichtbaar ontsteld.

 

Na Grafwegen, met haar wereldberoemde boscafé, dat niet zou misstaan in een sprookje, schampen we langs het Duitse Reichswald. Daarna fietsen we door naar de De Plack. Een wijngaard die er zo zelfverzekerd bijligt, dat ze zich in de Bourgogne echt zorgen moeten gaan maken. We checken in bij camping Bij Ons voor een wijntje en een kant-en-klare-tent. Even later kijken we uit op een stroompje dat reeds lang geleden naam maakte: de Groesbeek. Niet vanuit een wiebelige campingstoel maar vanuit een houtgestookte hot tub. Campingbaas Marco ontpopt zich als ambassadeur van dit glooiende gebied. “Hebben jullie zin mee te eten? Vandaag zetten we onze mobiele keuken tussen de wijnranken. Dan proef je Groesbeeks Glorie, want de ingrediënten komen uit de streek.”

Zo geschiedt: met 50 locals en recreërende passanten zit ik aan een lange tafel, tussen de oogst van 2015 in wording. Ik maak kennis met Leon die in Klein-Amerika een mini-camping runt en veel weet van Operatie Market Garden. Hij staat erop dat we terugkomen voor zijn Liberation Tour. Tegenover mij zit boerin Dorine die alle dagen druk is met de teelt van spitskool en pompoenen. “Zondag is voor mij geen rustdag, dan serveer ik tot eind september pompoensoep. Op het ‘Balkon van Groesbeek’, ons lunch-terras dat uitkijkt over het dal.” Als ik haar vraag waar Groesbekers al die energie vandaan halen, antwoordt ze opgewekt: “Ach, fietsers en wandelaars zijn altijd zo enthousiast over onze streek, dan komt dat vanzelf.”

REISWIJZER

Info: www.smaakopdekaart.nl, www.rbtkan.nl, www.gelderseroutes.nl

DOEN

www.museumparkorientalis.nl en www.liberationtour.nl. Palingkwekerij www.vis-ionair.nl. WIJNGAARDEN www.wijngaarddeplack.nl en ww.wijnhoevedecolonjes.nl. Wijnfeesten eind september: www.nederlandsewijnfeesten.nl.

SLAPEN

Vakantieboerderij wijnboer Sjacco: www.holdeurn.com. Kleinschalige familiecampings: www.bijonsingroesbeek.nl, www.klein-amerika.nl en www.dehogehof.com.  B&B Balkon van Groesbeek.

ETEN en DRINKEN

Groesbeekse wijnen en streekproducten: www.ingeurenenkleuren.nl. Sprookjesachtig: www.merlijn.de.

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland

>