Fietsen met Van Gogh door Brabant

Fietsen met Van Gogh door Brabant

Fietsen door Brabant in het spoor van Van Gogh is een hele logische combinatie Immers, voor zijn schilderijen en tekeningen haalde Vincent van Gogh volop inspiratie uit het Brabantse landschap. Dat hij in 1853 in Zundert is geboren zal daar vast een rol bij hebben gespeeld. Maar als zijn wiegje in een andere provincie of zelfs in ander land had gestaan, dan had hij vast ook zijn schildersezel ergens in deze provincie uitgeklapt. Want Noord-Brabant heeft vele schilderachtig mooie plekken. Die ideaal per fiets te ontdekken zijn. Er zijn maar liefst vijf verschillende Van Gogh Fietsroutes in het Brabantse land uitgestippeld. Deze hebben zowel aandacht voor de meester als de schoonheid van deze provincie.

‘Een bekoorlijk stukje Brabant

Eens op de zoveel honderd fietskilometers, ontdek ik iets dat níet op de kaart staat. Evenmin in een brochure of op een website. Een verrassende plek, waarbij mijn fiets opnieuw bewijst dat ze de ultieme ‘zoekmachine’ is. Want alleen met mijn fiets maak ik serieus meters én kan ik vol in de remmen gaan als plots mijn nieuwsgierigheid tot in de trappers tintelt. Zoals toen ik De Van Gogh fietsroute uitprobeerde.

Met Eindhoven in mijn rug, zoef ik langs het Wilhelmina-kanaal. Vlak voordat het saai wordt – de Kanaaldijk Zuid is wel heel erg kaarsrecht –  zie ik een uitklapbord dat naar ‘Het Verborgen Paradijs’ wijst. Mijn schijfremmen gloeien nog na als ik de Brabantse variant van het Hof van Eden betreed: de theetuin van Marie-Christien, verscholen achter een schier ondoordringbaar bloemenwoud. Bij koffie en gebak vertelt de voormalig bloemiste, hoe ze met drie poetshuizen de duizelingwekkend hoge lening voor haar lusthof beetje bij beetje aflost. Ik ben er stil van. Dat is nog eens je droom verwezenlijken.

Van Gogh had hier zich vast een slag in de rondte geschilderd, ik vervolg gelaafd en gespijsd mijn fietstocht. Door de weilanden richting Nuenen waar de impressionist twee jaar woonde. Het dorp presenteert zich als Van Gogh Village, en knijpt dit historisch toeval effectief tot het laatste beetje uit de Van Gogh-verftube. Drieëntwintig informatieborden markeren zijn aanwezigheid. Ik fiets naar het kerkje waar zijn vader predikte en langs zijn ouderlijk huis Nune Ville. In de heg van de achtertuin ontdek ik een vierkant gat waardoor ik de Clemenskerk kan zien. Precies vanuit het perspectief dat ook Van Gogh gebruikte voor een pentekening. Alwéér een vondst.

Graag was ik voor een frietje gegaan bij cafetaria De Aardappeleters  – wat een geniale naam. Echter, het wordt een lunch bij de Opwettense Watermolen (1764) aan de Kleine Dommel. Want die is óók door Van Gogh geschilderd. De serveerster attendeert mij met een knipoog op een Van Gogh in de vestibule. “Het is een kopie hoor, het origineel is in privébezit.”

.

Net voordat ik de buitenwijken van Eindhoven infiets, maakt het fietspad een zwiep naar links. Het asfalt verandert in beton met vreemdsoortige steentjes. Dit is het Vincent Van Gogh Fietspad! Geïnspireerd op zijn schilderij De Sterrennacht en bedacht door kunstenaar Daan Roosegaarde. In de volle zon is het al een belevenis omdat het opnieuw door een bekoorlijk stukje Brabant slingert. Maar ’s avonds moet het helemaal feest zijn, want dan geven de duizenden steentjes het licht af dat ze overdag opslokten.

Terug in lichtstad Eindhoven staat de teller op 56 kilometer. Voldaan en geïnspireerd kan ik mijn eerste Van Gogh fietsroute afvinken. De routes rond Den Bosch, Tilburg, Zundert en Etten-Leur komen zeker ook aan de beurt.

INFO

Algemeen: www.visitbrabant.com. Hier informatie over alle Vincent van Gogh locaties.

Hier alle Van Gogh fietsroutes.

DOEN

In Tilburg, in de Spoorzone, is het Tekenlokaal van Vincent van Gogh te bezoeken. Website: vincentstekenlokaal.nl

SLAPEN

Nuenen: aubergevincent.com

Gastvrij: mercure-tilburg.nl

ETEN en DRINKEN

Heel toepasselijk: deaardappeleters.nl

Gewoon goed: dewatermolenvanopwetten.nl

De beste van Brabant houtloods.com in Tilburg

Theetuin: hetverborgenparadijs@gmail.com

Bekijk deze route hier. Op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland