Smalste stukje Nederland

Smalste stukje Nederland

Een smalste stukje Nederland hebben we al sinds 1648 toen de Vrede van Munster zeven provinciën verenigde. Burgemeester Jos Hessels was de eerste die in 2013 bedacht zijn regio als zodanig te promoten. Fietsers krijgen alle ruimte. De Maasplassen en het achterland tussen België en Duitsland overtreffen elke verwachting.

‘Stilte als sterkste troef

Werkelijk, we zijn er Echt. Hoeveel woordgrappen zijn er al gemaakt met de naam van dit dorp? Als we door het centrum fietsen, krijgen we alvast een voorproefje: we ontdekken de ‘Echte Echter Bakker’ en even verderop slogant een interieurwinkel met: ‘Voor Echt betaalbaar wonen’.

Bij het Museum van de Vrouw gaan we in de remmen. Voor koffie en Limburgse vlaai. En de collectie gebruiksvoorwerpen, kledingstukken en kookgerei die concreet het verhaal vertelt van het leven van de gewone vrouw in de vorige eeuw.

Allesbehalve een gewone vrouw was Prinses Juliana die de eerste schop in de grond stak voor het kanaal dat haar naam kreeg. We stuiten op deze waterweg als we tussen de koeien fietsen en ons blikveld plots in een hoge, langgerekte aarden wal eindigt waarop schepen voorbijvaren. Of beter: luchtschepen, want zij dobberen 10 meter boven het maaiveld. Eenmaal op de dijk zien we de kerktorens van Maaseik. België!

Bij Maasbracht geeft het Juliana-kanaal haar water over aan de Maas, 12 meter lager. Dankzij een immens sluizencomplex hoeven de schepen geen sprongetje te maken. Na het verstilde vestingdorp Stevensweert beklimmen we de Hompesche Molen die er sinds de restauratie weer piekfijn bijstaat. Vanaf de stelling kunnen we ook Duitsland moeiteloos met onze ogen aanraken. We pakken het veerpontje Walborgh om in Maaseik te geraken. De Renaissance-gevels van de huizen rond de Markt laten er geen twijfel over bestaan: we zijn heel erg in het buitenland.

Via natuurgebied de Rug, met echte Koniks-paarden, fietsen we door naar Susteren waar de Sint-Amelbergabasiliek al 10 eeuwen op ons wacht. Vrijwilliger Wil praat ons bij over kloosterlingen, heiligen en bedevaarten. We mogen zelfs in de schatkamer met kostbare relieken zoals de zalfdoos van Maria Magdalena. Bij restaurant de Roosterhoeve proeven we ‘vlees met een ziel’ van het Livar-varken, dat wroet in de gewijde modder rond Abdij Lilbosch, waar we eveneens aankloppen. Broeder Johannes showt ons de kapel en de gastenkamers. Stilte en rust zijn z’n snoeiharde troeven.

Toch gaan wij voor een tikkeltje minder spartaans en wentelen ons in de gulle B&B-gastvrijheid van Betty en Jan, die ook bij Vrienden op de Fiets zijn aangesloten. De dag erna ontmoeten we kolonel Thei (77) en generaal Sjra (74), de meest zachtaardige hotemetoten van de wereld.  Zij vertellen over hun schutterij St. Stephanus, die de dorpelingen al 175 jaar verbindt. ‘Goed bier kunnen drinken, helpt daarbij,’ weet de hoofdofficier.

Duitsland aan de horizon! We naderen de grens via de onverharde Springweg die een wijds, zacht glooiend akkerlandschap doorkruist. Mooier wordt het niet. Of toch wel? Het IJzerenbosch, een boomrijk moerasgebied, fietst minstens zo fantastico. Botanicus en wereldfietser Benoît begeleidt ons naar het ‘Westlichster legal anfahrbarer Punkt Deutschlands.’ In goed Nederlands: het meest westelijke puntje van Duitsland. Zonder de informatiezuil waren we argeloos voorbijgefietst, maar de geografische landmark spreekt zeker tot de verbeelding.

Alles gehad? Bij lange na niet. Er is nog een kazemat, een smederijmuseum, wijngaard Deelgaarderberg… . Niet te geloven dat er op het Smalste Stukje Nederland zo veel hot spots passen.

 

REISWIJZER

INFORMATIE www.hetsmalstestukjenederland.nl

ETEN EN DRINKEN www.hofvanherstal.nl, www.roosterhoeve.nl, www.hompeschemolen.nl, www.ijscafe-nostalgie.nl, www.tgenot.nl

SLAPEN www.roosterhoeve.nl, www.bettysbedandbreakfast.nl, www.bnbdeslagmolen.nl, www.vriendenopdefiets.nl, www.abdij-lilbosch.nl, www.bnbdeslagmolen.nl

DOEN Rondleidingen (fiets/te voet) boeken via www.echterlandj.nl, www.rivierparkmaasvallei.eu, www.museumvandevrouw.nl,  www.abdij-lilbosch.nl, www.wijngaarddedeelgaarderberg.nl en www.natuurvriendensusteren.nl/kerk-en-schatkamer

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland